Kawa

Sposoby parzenia kawy – który wybrać?

Wiele osób namiętnie pijących kawę wypróbowało już różne sposoby jej przygotowania, po to by otrzymać smaczny napój. Okazuje się bowiem, że wśród wielu czynników mających wpływ na jej smak i zapach, jednym z ważniejszych są warunki zaparzania, a więc temperatura wody czy czas jej kontaktu z kawą. Od tego między innymi zależy smak napoju i zawartość w nim kofeiny.

Sposoby parzenia kawy

A oto 3 najbardziej popularne sposoby parzenia tego aromatycznego napoju:

Espresso czyli kawa parzona w ekspresie ciśnieniowym.

Takie espresso może stać się bazą do przygotowania latte lub cappuccino. Kawa tak przygotowana jest lepiej przyswajalna przez organizm i, co ważne, łagodna dla żołądka.

Kawa po turecku.

Przygotowuje się ją w rondelku lub tygielku, do którego wsypuje się kawę i cukier w proporcji jeden do jednego i zalewa wodą. Można też dodać przyprawy: kardamon lub wanilię. Potem należy ją podgrzewać, ale tak, by nie dopuścić do zagotowania. Na koniec trzeba dodać zimnej wody, aby fusy opadły na dno i przelać do filiżanek.

Kawa po amerykańsku lub inaczej z ekspresu przelewowego.

Cały proces przygotowania kawy po amerykańsku wiąże się z przejściem wody o temperaturze bliskiej 100 stopni przez filtr z papieru lub plastiku. W tym celu wykorzystuje się proste urządzenie zwane dripperem. Ten prosty zaparzacz swoją konstrukcją przypomina lejek, w którym umieszcza się filtry w kształcie stożka. Wśród dostępnych modeli warto wymienić drippery Hario japońskiego producenta. Najpopularniejsze i najbardziej lubiane są ceramiczne. Wykorzystanie dripperów Hario zapewni nie tylko ciekawe doznania podczas parzenia kawy, ale przede wszystkim jej wspaniały smak.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *